ПРИВРЕДНИ САВЕТНИК БЕОГРАД
зависна правна лица:

11.01.2018.

 

РЕФЕРНЕТНА КАМАТНА СТОПА ЗАДРЖАНА ЗАДРЖАНА ЈЕ
НА НЕПРОМЕЊЕНОМ НИВОУ ОД 3,5%

 

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 3,5 одсто.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и очекиване ефекте претходног ублажавања монетарне политике.

У децембру 2017, инфлација је, према процени Републичког завода за статистику, износила 3% међугодишње, чиме се нашла на централној вредности циља Народне банке Србије. Инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде усидрена су унутар граница циља.

Извршни одбор очекује да ће инфлација и у наредном периоду наставити да се креће у границама циља, који износи 3,0 ± 1,5%. Притом, у првој половини ове године инфлација би требало да се креће испод централне вредности циља, због високе базе код цена нафтних деривата и других производа који су једнократно поскупели почетком 2017. У супротном смеру деловаће очекивани раст домаће тражње.

Извршни одбор пажљиво прати дешавања у међународном окружењу, а првенствено кретања на међународном финансијском тржишту и светске цене примарних производа, која налажу опрезност. Неизвесност на међународном финансијском тржишту и даље је присутна по основу дивергентности монетарних политика водећих централних банака, ФЕД-а и Европске централне банке, што може да утиче на глобалне токове капитала према земљама у успону, а тиме и Србији. Поред тога, неизвесност постоји и у погледу кретања светских цена примарних производа, а посебно светске цене нафте, која је претходних месеци расла. Извршни одбор истиче да је отпорност наше привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући јачању домаћих макроекономских фундамената и повољнијим изгледима за наредни период.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 8. Фебруара 2018. Године.