ПРИВРЕДНИ САВЕТНИК БЕОГРАД
зависна правна лица:

09.11.2017.

 

РЕФЕРЕНТНА КАМАТНА СТОПА ЗАДРЖАНА НА НЕПРОМЕЊЕНОМ НИВОУ OД 3.5%

 

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је, на данашњој седници, да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 3,5 одсто.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду нову, новембарску пројекцију инфлације и кретање њених кључних фактора, очекиване ефекте претходног ублажавања монетарне политике, као и боље економске перформансе током трећег тромесечја и изгледе за наредни период.

Извршни одбор је оценио да су инфлаторни притисци и даље ниски, на шта указују успоравање укупне и базне инфлације последњих месеци, као и усидрена инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде у границама циља Народне банке Србије. Ефекти суше на цене хране били су мањи од очекиваних, а на смањење инфлације делују и ниже увозне цене. Поред тога, фискална кретања од почетка године знатно су повољнија од очекиваних, а премија ризика је пала на најнижи ниво откада се прати за Србију, чему је, поред глобалних фактора, допринело јачање домаћих макроекономских фундамената.

Очекујесе  да ће инфлација и у наредном периоду наставити да се креће у границама циља, 3,0 ± 1,5%, и да ће у првој половини 2018. бити на нижем нивоу од тренутног, због ефекта високе базе код цена нафтних деривата и других производа који су једнократно поскупели почетком ове године. У супротном смеру деловаће очекиван раст цена примарних пољопривредних производа и агрегатне тражње.

Извршни одбор је усвојио новембарски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен у среду, 15. новембра.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 7. децембра.